Utbildning i tillgänglig turism

Funka deltar i ett intressant forskningsprojekt med finansiering från EU-kommissionen. Syftet med projektet är att utveckla läroplaner i tillgänglighet inom turistnäringen, både på chefsnivå och för personal som möter besökare med olika behov.

Med en åldrande befolkning blir tillgänglighet alltmer ett krav som många turistmål och attraktioner behöver hantera. Det finns stora skillnader mellan hur pass tillgängliga olika resmål är, men generellt finns det utrymme för förbättring för att alla ska kunna njuta av inkluderande upplevelser.

En av orsakerna till att tillgänglighet ännu inte är en självklarhet inom turismen är att många, om inte de flesta, av de som jobbar i turistnäringen inte är utbildade i tillgänglighet. Därför behövs projektet In-Tour, som kommer att utveckla läroplaner, testa utbildningar i tre piloter och utvärdera resultaten av en kvalitativ utbildning. Målgrupperna är både chefer och besökspersonal och testutbildningarna kommer att bedrivas vid universitet i Tyskland, Grekland och Italien.

Tillgänglig turism är ett viktigt ämne, säger Anett Ruszanov, Projektledare för EU-projekt på Funka, baserad i Bryssel. Genom det här projektet kan vi bidra till en bättre fritid för alla.

I nära samarbete med turistnäringen kommer projektet att kartlägga vad de två målgrupperna behöver lära sig för att hantera krav på tillgänglighet. Baserat på kartläggningen och analyser av de goda exempel som redan finns, kommer vi att utveckla läroplaner inom tillgänglig turism. Efter projektets slut är målet att modellen för utbildning inom tillgänglig turism ska kunna implementeras i hela EU.


Finansiering: Erasmus +
Period: Januari 2020 - December 2022
Konsortium: Associazione Italiana Sclerosi Multipla Onlus (AISM), SI4life, Universitetet i Genua, Fondazione per la Ricerca e l'Innovazione, Hellenic Open University, Epimelitirio Ilias (Chamber of Ilea), Akademie für berufliche Bildung, Fachhochschule Dresden, Chamber of Commerce of Valladolid, CRITERIA 05, EASPD, IAAPA EMEA, European Network for Accessible Tourism (ENAT) och Funka.
Budget: 1 M EURO

In-Tour projektwebbplats (på engelska), öppnas i nytt fönster

Kontakt

Susanna Laurin

Titel: Forsknings- och innovationschef

susanna.laurin@funka.com (Susanna Laurin)

+46 8 555 770 61 (Susanna Laurin)