Norge kontrollerar automaters tillgänglighet

Den norska lagen om diskriminering och tillgänglighet omfattar inte bara webbgränssnitt utan även automater av olika slag. Det betyder att bankomater, biljettautomater och varuautomater ska vara tillgängliga och placeras så att alla brukare, oavsett förmåga, ska kunna ta sig fram till automaten och använda den.

Malin Rygg, som leder arbetet med kontroller på den norska tillsynsmyndigheten Difi, säger:

Ingen tjänar något på att ha automater som folk inte kan använda.

Det hörs ju på namnet att en självbetjäningsautomat ska kunna betjänas av användaren själv. Men ändå visar en norsk rapport från 2015 att omkring hälften av de automater man undersökte inte uppfyllde krav på tillgänglighet. Detta trots att lagen började gälla 2013.

Nu börjar den norska tillsynsmyndigheten Difi alltså utöva kontroll för att säkerställa att automater som omfattas av regelverket är tillgängliga och placerade så att de fungerar för alla. Betalterminaler i butiker, varuautomater, biljettautomater och bankomater kommer att kontrolleras. Men på samma sätt som vad gäller kontrollerna av webbplatsers tillgänglighet sker samtidigt också ett omfattande informationsarbete, inte minst genom olika vägledningar på webben.

Vägledning som ger stöd

Det är naturligtvis bristande kunskap hos allt från producenter till beställare, formgivare och butiksägare som gör att automaterna inte fungerar för alla. De norska lagkraven bygger på ett stort antal standarder som gör det ganska krångligt att få överblick över regelverken.

Området runt automaten.

Därför har tillsynsmyndigheten Difi gett Funka i uppdrag att ta fram en vägledning för utplacering av automater, med förklarande texter och tydliga illustrationer som ska förenkla för de som behöver hålla reda på vad som gäller. Funka har tidigare utformat liknande vägledningsmaterial för webbplatser som blivit mycket uppskattat.

Vi hoppas och tror att den här vägledningen kan göra stor skillnad, säger Andreas Cederbom, Analysansvarig på Funka. De allra flesta automater skulle kunna placeras så att de funkar för många fler.

Det ska bli spännande att följa Difis tillsynsarbete och vi ser fram emot att både vägledning och kontroll kan ge fokus på frågan om tillgängliga automater så att samhället successivt blir allt mer inkluderande.

Vägledningen om tillgängliga automater (norsk text), öppnas i nytt fönster

Pressmedelande om att Difi påbörjar sitt tillsynsarbete (norsk text), öppnas i nytt fönster