Nu finns Funkas populära utbildningsfilmer med fransk och tysk text!

De filmer om EN301549 som Funka gjort på uppdrag av Microsoft har fått mycket stort genomslag. Serien med videos är ett försök att göra EN301549 lite lättare att förstå. Nu finns textningen av filmerna även översatta till franska och tyska.

Den europeiska standarden EN301549 skapades på mandat från EU-kommissionen och innehåller minimikrav för tillgänglighet vid offentlig upphandling av IT. Med finansiering från Microsoft har Funka producerat filmer som förklarar standarden för utvecklare och upphandlare.

Filmerna är på engelska, men i samarbete med lokala partners har textning av filmerna översatts till flera olika språk. Sedan tidigare finns textning på engelska, finska, italienska, norska, portugisiska, spanska och svenska. Nu har även tyska och franska tillkommit.

I de länder där översättningarna börjat användas är det många ansvariga som uppskattar dem och använder dem på olika sätt.

Att göra språket i en standard tydligt och förklara dess betydelse i en användares liv är inte en lätt uppgift. Funka har gjort ett anmärkningsvärt stort jobb med denna videoserie om EN301549. Spridning av budskapet till resten av världen och till de som uttrycker sig på portugisiska är också tillgänglighet - vi var tvungna att göra det, säger Jorge Fernandes, chef för ACCESS Unit of the FCT / portugisiska ministeriet för vetenskap, teknik och högre utbildning.
Vi får massor av frågor om vad EN301549 faktiskt är och hur tillgänglighet och EN301549 bör hanteras vid upphandling, skapande av tjänster och vad allt detta faktiskt innebär. Denna videoserie är till stor hjälp och är till stor hjälp för oss för att förstå tillgängligheten på en djupare nivå och att sprida tillgänglighetens evangelium, säger Markus Rahkola, senior specialist vid Finansministeriet, Finland.

För den som behöver fördjupad kunskap erbjuder Funka även webbaserade utbildningar i EN301549, både för upphandlare och leverantörer. Utbildningen ger dig konkret kunskap om vad som gäller och hur din organisation påverkas av de nya regelverken.

Youtube-kanalen för EN301549, öppnas i nytt fönster

Webbinarium om EN301549

Tillgänglighetskrav vid upphandling

Kontakt