Buddy – din bästa kompis!

Det finns många hjälpmedel, verktyg och lösningar som är framtagna för att ge stöd till användare med kognitiva funktionsnedsättningar. Men det är inte alltid så lätt att vare sig hitta dem eller välja rätt. Därför finansierar EU-kommissionen forskningsprojektet Buddy, som Funka genomför tillsammans med Johannes Kepler Universitetet (JKU) i Linz, Österrike.

Projekt Buddy ska utveckla en plattform där slutanvändare med kognitiva funktionsnedsättningar lätt kan hitta hjälpmedel och verktyg. Med hjälp av AI-teknik kommer tjänsten att rekommendera hjälpmedel baserat på användarkrav som systemet lär sig av användarnas beteende. Därmed slipper användarna själva fylla i sina preferenser.

Plattformen kommer att fungera som en marknadsplats där kvalificerade leverantörer av tekniska hjälpmedel kan presentera sina produkter och tjänster med enkla instruktioner. På så sätt kommer Buddy att bli en ”one-stop shop” för olika typer av stöd för kognitiv tillgänglighet, vilket också gör det lättare för nya produkter och tjänster att nå slutanvändarna.

Buddy är rätt projekt vid rätt tidpunkt. Antalet verktyg, tjänster och forskning kring kognitiv tillgänglighet växer snabbt, men lösningarna har svårt att nå ut på marknaden, säger Dr. Klaus Miesenberger, dekan vid Johannes Kepler Universitetet i Linz och koordinator för Buddy. Med det här projektet bidrar vi till att minska den digitala klyftan, genom att bättre förstå användarnas faktiska krav och föreslå lämpliga lösningar.

Under projektet kommer Buddy-plattformen att omfatta engelska, tyska och svenska, men målet är naturligtvis att tjänsten fortsätter att utvecklas efter projektets slut och att många fler språk kan tillkomma.

Det är väldigt spännande att se det ökade fokuset på kognitiv tillgänglighet, säger José Usero, projektledare på Funka. Jag hoppas att Buddy-konceptet kommer att hjälpa personer med kognitiva funktionsnedsättningar att bli mer oberoende och jag ser fram emot att utforska användningen av AI för att underlätta processen.

Buddy-projektet bygger på ett mycket framgångsrikt och prisbelönt EU-finansierat forskningsprojekt som heter EasyReader, där JKU och Funka samarbetade med flera andra partners.

Finansiering: EU-kommissionen
Konsortium: JKU Linz (projektledare) och Funka 
Budget: 3 960 000 SEK
Period: 1 februari 2021 - 30 januari 2022

Buddy-projektets webbplats (på engelska), öppnas i nytt fönster

EasyReader – Nytt forskningsprojekt om individanpassad tillgänglighet.